کوچ کیست؟

کوچ در فرآیند کوچینگ به مراجع خود کمک می‌کند تا از وضعیت کنونی خود به وضعیت مطلوب برسد.

و سوالی که مطرح میشود این است کوچ چگونه به مراجع خود کمک می‌کند؟

کوچ با گوش شنوا وسوالات قدرتمند وتغییردیدگاه وبازخورد به مراجع خود کمک می‌کند.

هیچ گاه کوچ راهکار ارائه نمی‌دهد بلکه با سوالاتی که ازمراجع می‌پرسد آن ها را به سمت راهکارهدایت می‌کند.

کوچ هیچ گاه مسیر را تعیین نمی‌کند و در کل مسیر به عنوان همراه موفقیت کنار مراجع حضور دارد.

عملکرد کوچ به صورت آینه است و با گوش شنوا و بازخورد های خود باعث میشود مراجع خود مسیر را پیدا کنند.

با بیان کردن موضوعی توسط مراجع و بیان دیدگاه خود کوچ با شنیدن فعالی که دارد و با پرسیدن سوالات قدرتمند به تغییر دیدگاه کوچی می‌پردازد.

تمامی این فرایند به شفاف تر شدن مراجع نسبت به چالش ها و سوال ها کمک میکند و در نهایت باعث آگاه‌تر شدن مراجع می‌شود.

با آگاهی به وجود آمده باعث اقدام مراجع می‌شود ودر نهایت به بهبود زندگی او کمک خواهد کرد.

دو نوع کوچینگ وجود دارد:

۱-کوچینگ سازمانی: منتورینگ و آموزش و…

۲-کوچینگ غیر سازمانی: کوچینگ فردی

در طبقه بندی کوچینگ می‌توان هم به ساختار رسمی و هم به ساختارغیررسمی اشاره کرد.

کوچینگ انواع مختلفی دارد که می توان به تغییر دیدگاه ، دانش،مهارت، رفتاروتوسعه فکری و جسمی نیزاشاره کرد.

انواع مختلف کوچینگ:

کوچینگ کسب و کار: در حوزه ی کاری وسازمانی برای رسیدن به اهداف سازمانی انجام میشود.

کوچینگ مدیران اجرایی: برای توسعه مهارت های مدیران اجرایی برای بهبودعملکرد سازمان انجام می‌شود.

کوچینگ فردی: به بهبود و توسعه رشد فردی و شناخت احساسات و مهارت ها و الویت های افراد کمک می‌کند.

کوچینگ شغلی:به افراد کمک می کند که بدانند از شغل خود چه می‌خواهند و برای انتخاب درست گام های مناسب درراستای اهدافشان تصمیم بگیرند.

کوچینگ گروهی: در کوچینگ گروهی تعامل ها بیشتراست و کانون اصلی این نوع کوچینگ از رهبری تا توسعه شغلی و مواجه درست در مواقع استرس زا تا تیم سازی متغییراست. ومزیت این نوع کوچینگ در یادگیری افراد از یکدیگر است.

کوچینگ عملکرد: در ابتدا به کارمند ها در همه‌ی سطوح کمک می‌کند که شناخت کافی از الزامات شغلی خود برای دستیابی به عملکرد مطلوب پیدا کنند و سپس به روسا و کارمندان برای رسیدن به برنامه ایی جامع برای بهبود عملکردشان کمک می‌کند.

کوچینگ رابطه: به افراد برای ساختن ارتباطات جدید کمک می‌کند که ارتباطات قبلی خود را تغییر و یا بهبود بخشند و این نوع کوچینگ در بستر کوچ فردی یا حرفه ایی و … ظاهر می‌شود.

کوچینگ میراث: به رهبرانی که به بازنشستگی نزدیک می‌شوند کمک به تصمیم گیری در رابطه با میراثی که پشت سرخواهند گذاشت می‌کند. در رابطه با خروج از رهبری هم یاری می‌دهد.

کوچینگ توسعه ایی: برای رسیدن به بهترین پتانسیل افراد کلیدی سازمان که بخش اعظم موفقیت سازمان را رقم می‌زنند کمک می کند.تمام تمرکز کوچ برای ارزیابی وتوسعه شایستگی برنامه ریزی حمایتی و اجرای پروژه های استراتژیک است.

کوچ برنامه ریزی توسعه فردی: به کارمندان کمک می‌کند که نتایج ارزیابی و بازخوردهای خود را تفسیرکنند و براساس آن ها برنامه‌ی جامعی درزمینه ی توسعه شغلی خود پیاده سازی کنند.

کوچ رفتاری هدفمند: به افراد در زمینه تغییر عادت ها وایجاد عادات جدید و رفتارهای هدفمند کمک می‌کند تا روش های جدیدی در زمینه رشد و توسعه کار خود پیدا کنند. این نوع کوچینگ مخصوص افرادی ست که در زمینه شغلی خود به موفقیت بالایی رسیدن و یا برای قبول مسئولیت جدید نیاز به تغییر برخی رفتارها دارند.

کوچینگ جانشینی: به ارزیابی کاندید های پست مدیریتی می‌پردازد و آن ها را برای ارتقای شغلی دررده های بالاتر آماده می‌سازد.این نوع کوچینگ در سازمان هایی که کارمندهایش به حد کافی به رشد شغلی رسیده وبخواهند در نقش رهبری ظاهر شوند مورد استفاده قرار می‌گیرد و همچنین برای حفظ کسب و کارهای خانوادگی برای اداره درست شرکت استفاده می‌شود.در این نوع کوچینگ ارزیابی مقوله مهمی بشمارمی‌رود وبخشی از روش مداخله ایی است و برای حفظ محرمانه ماندن اطلاعات وتعیین شفافیت انتظارات بسیار ضروری ست. بهتراست برای ارزیابی و کوچینگ افردا جداگانه در سازمان حضوریابند.

کوچینگ مهارت ها ارتباطی: کمک به خودآگاهی افراد برای درک بیشتر اینکه دیگران از آن ها چه ادراکی دارند و دلیل داشتن این ادراک چیست.با روش های جدید تعاملی آشنا می‌شوند و از طریق روش‌هایی مانند ضبط ویدیویی خود را طریق چشم‌انداز با‌زخورد دیگران مشاهده می‌کند. کوچ به آن ها کمک می کند فن بیان وزبان بدن خود را بهبود بخشند تا پیامشان بر دیگران تاثیر بیشتری بگذارد.

کوچینگ تیم: تعدادی کوچ با رهبرویا با اعضای تیم کار می‌کند تا چشم انداز واستراتژی و قواعد تعامل وبا یک دیگررا مشخص کنند. وکوچ می‌تواند به صورت انفردی رهبر واعضای تیم را برای تسهیل در تعاملات جلسات تیمی کوچ کند تا کارایی تیمی تثبیت شود ودر نتیجه اهداف تیمی بدست می‌آید.

کوچ خوب کیست؟

یک کوچ خوب چه اقداماتی باید برای مراجع کننده هایش انجام دهد و طوری که آن ها بهترین نتایج را بدست آورند.کوچ ها دوره های مختلفی را برای کسب مهارت هایی همچون گوش شنوا و بازخورد مناسب وسوالات موثر می‌گذرانند و یک کوچ خوب باید تمامی این مهارت ها را بهتر کمک کردن به مراجع خود کسب کند تا مراجع شناخت بهتری از باورها وارزش ها و دیدگاه های خود پیدا کنند. مهم ترین مهارتی که کوچ خوب باید داشته باشد کسب اعتماد مراجع خود است که این اصل یکی از اصول مهم کوچینگ است.برقراری ارتباط با روان و درون انسان ها تنها مهارت نیست بلکه ضرورت است.

کوچ ها از ایجاد ویژگی رشد و پیشرفت درخود و دیگران لذت می برند و تا جایی که بتوانند به مراجع خود برای بدست آوردن چنین ویژگی کمک می‌کنند.

در ادامه ی مطلب به ویژگی های یک کوچ خوب می‌پردازیم:

۱-یک کوچ خوب خویشتن آگاه است.

یک کوچ خوب در وهله ی اول باید از سبک کوچینگ و نحوه تعامل و ارتباط برقرار کردن خود با دیگران آگاه باشد و به نحوی قادربه سفر کردن از درون خود به بیرون و بلاعکس باشد.

۲. یک کوچ خوب می‌تواند مسائل را مشخص کند و در معرض دید دیگران قرار دهد.

یک کوچ خوب باید قادر به تشخیص درست مسائل و مشکلات باشد تا تغییرات موثری در رهبری ایجاد کند. و از همه مهم تر بتواند مشکلات و مسائل را تفکیک و دسته‌بندی کند.

۳. یک کوچ خوب برای هر جلسه با اطلاعات، مثال‌ها، ایده‌های متنوع حضور پیدا می‌کند و آماده بحث کردن است.

جلسات کوچینگ باید توسط کوچ از قبل برنامه ریزی و ماموریت آن روز مشخص شده باشد تا از پرداختن به مسائل بی هدف وخنثی جلوگیری شود طوری که جلسه باید براساس چارچوبی درست و برنامه ریزی دقیق پیش رود ودستور کار مشخص باشد.

۴. یک کوچ خوب با افراد همچون شرکای خود برخورد و دستاوردهای آنان را تشویق می‌کند،او مطمئن است که این افراد به تعهدات خود پایبند هستند.

برخی کوچینگ مسائل آسان و برخی دیگر سخت می‌گیرند ولی یک کوچ خوب باید با مراجع خود با احترام برخورد و عطوفت داشته باشد چون خشم و نارضایتی درفرآیند کوچینگ اختلال ایجاد می‌کند.

۵. یک کوچ خوب نقاط قوت و ضعف مراجعه‌کننده خود را می‌داند.

یک کوچ خوب نقاط ضعف و قوت مراجع خود را برای رسیدن به بالاترین بهره وری شناسایی و مانند یک مربی ورزشی به آن ها در جهت رسیدن به شناخت بهتر نقاط قوت و ضعف خود کمک می‌کند .

۶. یک کوچ خوب انتظارات خود از جلسه کوچینگ را در آغاز جلسه شفاف می‌کند.

هم کوچ و کوچی باید برای رسیدن به هدف مشخص در جلسات کوچینگ توافق داشته باشند و برای رسیدن به این هدف به آهستگی حرکت کنند.

۷. یک کوچ خوب زمان کافی برای بحث بر سر مسائل و دغدغه‌ها را به مراجعه‌کننده خود می‌دهد.

یک کوچ خوب زمان کافی در اختیار مراجع کننده خود می گذارد وازمراجع کننده خود در خواست دارد با تفکر بیشتری در این راه مشارکت داشته باشد.

۸. یک کوچ خوب به دنبال ایده‌ها می‌گردد و آن‌ها را بخشی از راه‌حل مساله قرار می‌دهد.

یک کوچ خوب باید تمامی افکارو پیشنهاد های مراجع کننده را بشنود و نخواهد منیت خود را ثابت کند و به آن ها اجازه دهد تا ایده ها و پیشنهادات خود را بیان کنند .کوچ برای خدمت و کمک رسانی به مراجع کنندگان حضوردارد.

۹. یک کوچ خوب به مراجعه‌کننده گوش می‌دهد و سعی می‌کند تا دیدگاه‌های او را دریابد.

یک کوچ خوب باید به مراجع کننده اجازه دهد مسائل از دیگاه خود مطرح کند و نباید آن ها را سرزنش وانتقاد بیهوده کند این مساله کمک می کند که ریشه ی سو تفاهم ها مشخص شود.

۱۰. یک کوچ خوب در همه مسائل مشتاق و خوش‌بین است.

گاهی مراجع کنندگان از گفتن بعضی مسائل به علت خجالت امتناع می‌کنند و این وظیفه ی کوچ هست که راه بیان آن مسئله را از طریق نگرش سازنده آسان کند.

۱۱. یک کوچ خوب خواستار تعهد به راه‌حل‌های توافق شده است.

کوچ ها انتظاراتی دارند و مراجع کنندگان باید به این قضیه توجه کنند،اگر این روند پیش نرودو کوچ و کوچی اهمیتی به انتظارات یکدیگر ندهند بهتر است برای هدر نرفتن وقت به کوچینگ پایان دهند.

۱۲. یک کوچ خوب منابع، برنامه‌های آموزشی، رسمی و حمایت‌های لازم برای رسیدن به راه‌حل را فراهم می‌کند.

با پایان جلسه کوچینگ پایان نمی یابد و این برعهده ی کوچ است تا جای ممکن مراجع کننده را برای پیشروی بیشتر راهنمایی کند.

۱۳. یک کوچ خوب از مراجعان حمایت و پشتیبانی می‌کند تا به اهداف و تغییرات دلخواه خود دسترسی پیدا کنند.

توسعه و پیشرفت حاصل تلاش تیمی است و بعد از جلسه کوچینگ عاقلانه نیست که مراجع به تنهایی به این مهم دست پیدا کند و کوچ همواره باید مراجع خود را راهنمایی کند.

۱۴. یک کوچ خوب جلسات کوچینگ را به روشی زمانمند پیگیری می‌کند.

باید بعد از هر جلسه برنامه و تعهدات جلسه بعد مشخص شود.

۱۵. زمانی که راه‌حل‌ها به نتایج دلخواه منجر نمی‌شود، یک کوچ خوب مصرانه تلاش می‌کند تا کنش‌های جایگزین برای آن تعریف کند.

زمانی که در جلسات اول نتیجه ای حاصل نشد یک کوچ خوب باید برنامه و مسیر دیگری را امتحان کند تا مراجع به نتیجه ی خوبی برسد و برای پشتیبانی باید برنامه های دیگری در نظر داشته باشد.

و از همه مهم تر باید رابطه مثبت و قابل اعتمادی بین کوچ و کوچینگ برقرار بشود تا بتوانند به خوبی ونقاط قوت خود را بروز دهند.

 

کوچینگ کسب و کار چیست؟

کار آفرین ها و صاحبان کسب و کار پر رونق عموما تمایل به کار کوچینگ دارند تا اطلاعات و تجربیات خود را در اختیار کسانی که تمایل به کارآفرینی و راه اندازی کسب وکار دارند بگذارند. با وجود اطلاعات خوبی که در سایت ها و فضای مجازی در حوزه کسب وکار وجود دارد ولی چون این اطلاعات به صورت عمومی هست برای بهتر پیش رفتن مراحل بهتر است از یک کوچ به صورت اختصاصی کمک گرفته شود.

کوچ اختصاصی با مشاوره و راهنمایی های لازم به ما در رونق و پیشرفت کسب و کار کمک می‌کند طوری که پیشرفت درکسب کاررشد می‌یابد.

اگر کسی بخواهد گیتارنواختن را یاد بگیرد بهترین کاررفتن به آموزشگاه های موسیقی ویاد گرفتن زیر نظر یک استاد گیتاراست تا اینکه خود به تنهایی شروع به یادگیری کند همچنین ورزشکاری که بخواهد ورزشی را شروع کند باید به تیمی بپیوندد یا به باشگاه های ورزشی برود تا نتیجه ی مطلوب تری بگیرد و در کسب و کار برای پیشرفت بهتروسریعتر کوچ کسب و کار می‌تواند خیلی کمک کننده باشد.

کوچ های کسب و کارمعمولا کارآفرینان متخصصی هستند که به طور دقیق می‌دانند برای این مقدار سرمایه چه نوع اهدافی باید صاحبان کسب و کارتعیین کنند و چشم‌انداز به طورواضح مشاهده کنند تا بتوانند اهداف و چشم‌انداز را در جای درست جایگذاری کنند.این کار کمک شایانی به رشد وپیشرفت کسب وکارشان می‌کند .اگردرطول مسیر مشکل یا مانعی وجود داشت کوچ با راهنمایی درست به رفع مشکل ومسئله کمک می‌کند واگر صاحب کسب وکارراجع به مسئله ایی سوال داشت کوچ به آن سوال پاسخی درست می دهد تا به پیشرفت کسب کار کمک کند.

داشتن یک کوچ خوب مانند داشتن شریک با تجربه در کسب و کاراست.اگر درحال حاضر درکار خود با مشکلاتی مواجه هستین بهترین تصمیم انتخاب یک کوچ برای حل درست این مسائل است طوری که از نتیجه ی کار شگفت زده می‌شوید.

کوچینگ کسب و کار چه کاری را انجام می‌دهد؟

کوچینگ کسب و کاربه طور دقیق در زمینه ی کسب و کارتان مانند یک مربی عمل می‌کند طوری که هر سوالی در زمینه ی کاری داشته باشید پاسخ می‌دهد و به شما کمک می‌کند شناخت کافی ازمهارت ها وتوانایی های خود پیدا کنید تا رشد بیشتری در حرفه تان داشته باشید و همچنین به تقویت استعدادتان کمک می‌کند و به طور کل هر مانعی برای رسیدن به موفقیت داشته باشید با کمک او می‌توانید مانع را از پیشرو بردارید. کوچ برای هدایت درست تصمیمات در راستای اهداف راهکارپیشنهاد می‌دهد.

کوچ کسب و کار در وهله اول به شناخت کسب و کار شما و سپس به شناخت ارزش برند شما می‌پردازد ومشتریان هدف وچالش هایی که با آن روبه رو هستید را شناسایی می‌کند. کوچ کسب و کار بعد از کسب اطلاعات کامل و جامع درمورد حرفه ی شما شروع به درک چشم‌انداز و دیدگاه شما از کسب و کار وحرفه تان می‌کند.طوری که به طور کامل آن چیزی که شما از کسب و کارتان متصور هستید را درک کند تا اهدافتان را شناسایی کند.

همان گونه که کسب و کارها متفاوت هستند چشم‌انداز صاحبان کسب و کارهم نیزمتفاوت است و کوچ باید بداند که شما چه اهداف و چشم‌انداز مالی برای کار خود در نظر گرفته اید برای مثال یک صاحب کسب و کاردرآمد قابل ملاحظه ایی برای خود در نظرگرفته است ولی دیگری انتظار در آمد بیشتری از کارخود دارد.

در مرحله ی بعد کوچ کسب و کار با شما کارمی‌کند تا اهداف قابل دسترسی برای تیم خود داشته باشید طوری که آن اهداف سودمند باشد ودقیقا آن چیزی باشد که شما را به موفقیت در کارتان می‌رساند. کوچ به شما کمک می کند به مجموعه ایی ازاستراتژی ها و برنامه ها‌ی عملیاتی برای رسیدن به هدف دست یابید.

در طول مسیر کوچ همانند یک منبع اطلاعاتی قوی و چراغ راه عمل می‌کند تا به شما درراه‌اندازی کسب و کار کوچک و یا بزرگ کمک کند.

کوچینگ کسب و کار چگونه به ما کمک می‌کند؟

از خدمات کوچ کسب و کار هم می‌شود برای کسب و کار کوچک استفاده کرد هم برای کسب و کارهای بین المللی وتوسعه یافته به عبارت دیگرخدمات کوچ کسب و کار چند منظوره است اگر در حال حاضر در کار خود به مشکلات و موانع برخورد کردید کوچ کسب و کار بهترین گزینه برای راهنمایی در حل این مشکلات است.

یک دیدگاه مشترک در این زمینه وجود دارد کوچ تنها زمانی کاربرد دارد که کسب و کار به مشکلی برخورد کند و کوچ فقط می تواند به حل آن مشکل بپردازد در صورتی که این دیدگاه کاملا غلط است کوچ کسب و کار فقط یکی از کارآیی ها و وظایفش حل مشکلات صاحبان کسب و کار است.کوچ کسب و کار می تواند کمک کند تا کسب و کار را ازصفر راه‌اندازی شود و یا با مشاوره هایی که در این زمینه می دهد افراد اهداف خود را براحتی بشناسد واز راهبردهای بلند مدت و کوتا مدت دررا رسیدن به هدف استفاده کنند.

کوچ کسب کاربه صاحبان مشاغل پر رونق هم می‌تواند برای رسیدن به موفقیت بیشتر کمک کند و همچنین آن ها را راهنمایی کند که قدم بعدی برای موفقیت چیست. با پیشرفت بیشتر کسب و کارمشکلات و مسائل پیش رو بیشتر می‌شود ولی کوچ با تسهیل کردن وحل مشکلات باعث می‌شود که ازصاحبان کسب و کاراز کار خود لذت بیشتری ببرند. راه‌اندازی یک کسب و کارمی‌تواند خیلی هیجان انگیز ولذت بخش باشد در صورتی که به تنهایی نخواهد راه‌اندازی و اداره شود چون دراینصورت خیلی استرس زا ومشکل است.

زمانی که شما به طور همزمان هم از کار خود سود می‌برید هم شخصی را به عنوان منبعی از تجربه در کنارخود دارید تا هنگام مواجه با مشکلات ازاو کمک بگیرید و به او براحتی اعتماد و تکیه کنید.در نهایت کوچ کسب و کار خیلی می تواند نقش کلیدی در کسب وکارتان داشته باشد واز استرس کار کم کند.نتیجه کوچ کسب و کار چیزی فراترازآن است که ما فکر می‌کنیم.

کوچینگ برای چه افرادی خوب است ؟

۱.درحد معقولی از سلامت روان برخوردارند

۲.در حد معقولی ریسک پذیری دارند

۳.تمایل به ایجاد تغییرات مثبت دارند

۴.متوسطی از  دانش و مهارت را دریک یا چندحوزه دارند

۵.برای رسیدن به اهدافشان حاضربه صرف وقت و هزینه هستند 

۶.مسئولیت پذیری در قبال خودشان و دیگران دارند

کوچینگ درچه حوزه هایی کاربردزیادی دارد؟

به طورکلی هرجاپای ایجاد تغییرات مثبت ورشد وخودشکوفایی درمیان باشد ، کوچینگ یک ابزارکارآمدو قدرتمنداست.

ازجمله رایج ترین موضوعاتی که کوچینگ برای آنهااستفاده می شود،عبارتنداز:

۱.خودآگاهی وخودشناسی(محصول کوچینگ،خودآگاهی است.)
۲.انتخاب ها و تصمیمات سخت ومهم.
۳.تعیین اهداف مناسب براساس آگاهی نسبت به موانع ومنابع شخصی.
۴.ایجاد عادات مثبت فردی(تنظیم خواب،افزایش بهره وری شخصی،کاهش وزن)
۵.رسیدن به اهداف کسب وکاری.
۶.انتخاب وتغییرمسیرشغلی.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *