خجالت را با شرمساری یاشرم اشتباه نکنید.
خجالت و ترس از جمع یک حالت روانی است که فرد در بیان احساسات و خواسته های خود در بعضی از جمع ها دچار ترس و عدم تعادل روانی و جسمانی می گردد.
یک مثال برای خجالت و ترس از جمع مثل ترس از وارد شدن در جمعی که تعدادی افراد آشنا و یا ناآشنا در آنجا حضور دارند
تعریف هر فرهنگ از خجالت چیست؟
ارزشهای فرهنگی که کودکان از والدین و جامعه به دست میآورند. تاثیر به سزایی بر روی گرایشهای اجتماعی آنها دارد. به عنوان مثال تقریبا ۴۰ تا ۵۰ درصد از بزرگسالان آمریکا خود را خجالتی میدانند.
عوارض خجالت چیست ؟
۱- انقباض عضلانی و یا انقباض سینه.
۲- سستی و لرزش پاها.
۳- خشک شدن دهان.
۴- عرق ریزی مفرط.
۵- سفت و سخت شدن بدن، حرکات توأم با تردید.
۶- احساس قلب گرفتگی.
۷- لرزش پا و دست و لب.
۸- احساس اینکه صورتتان سرخ شده یا رنگتان پریده است.
۹- منجمد شدن افکار و اندیشه ها.
۱۰- به طور غیر معمولی تند و سخن گفتن و تسلط سخن را از دست دادن.
چگونه میتوانم دیگر خجالتی نباشم؟
آماده شدن برای حضور در یک موقعیت اجتماعی باعث میشود که به جای تمرکز بر روی اتفاقات منفی که ممکن است رخ دهد، به اتفاقات مثبت فکر کنید. سوالاتی که میخواهید از دیگران بپرسید و داستانهایی را که دوست دارید به اشتراک بگذارید را از قبل آماده کنید. به موضوعات مشترکی که میتوانید در مورد آنها صحبت کنید، فکر کنید. کنجکاوی درمورد دیگران و کمتر انتقاد کردن از خود هم در این زمینه مفید است.
خبرخوب:
خجالت می تواند برطرف شود.با گذشت زمان و تلاش و میل به تغییر, امکان شکستن آن وجود دارد.اگر خجالت شما شدید است, ممکن است به کمک مشاور نیاز داشته باشید, اما بیشتر افراد می توانند بر آن غلبه کنند.
سه دسته هورمونی وجود دارند که می تواند بر اضطراب اجتماعی شما تاثیر بگذارند:
هورمون های استرسی, هورمون های جنسی و هورمون های تیروئیدی .
هورمون های استرس :
هورمون های استرس در شرایطی آزاد می شوند که در آن موقعیت ها شما احساس عدم کنترل, غرق شدن در مسله ای و یا اضطراب شدیدمی کنید.هورمون خجالت کشیدن واضطراب اجتماعی
هورمون های جنسی :
هورمون های جنسی نیزممکن است،نقشی در میزان اضطراب و خجالت کشیدن شما ایفا کنند.
هورمون های تیروئیدی :
در نهایت, نوع سوم هورمونی که می تواند بر اضطراب اجتماعی و گاها خجالت کشیدن شما تاثیر بگذارد
نکات زیر مربوط به ترک کردن خجالت است :
خجالت کشیدن یا همان چیزی که باعث می شود شما در ارتباط برقرار کردن با دیگران راحت نباشید، تنها یک احساس است.اما اگر به چند نکته توجه کنید،برای همیشه از این حس آزار دهنده رها خواهید شد.
۱. مدام درباره آن صحبت نکنید و به کسی نگویید:
نیازی به تبلیغ خجالتتان نیست. افرادی که به شما نزدیک هستند, می دانند و دیگران ممکن است حتی فرصتی برای توجه داشته باشند. ممکن است برای شما قابل رویت نباشد.
۲. سبک خود را نگه دارید و ادامه دهید:
اگر دیگران باعث خجالت شما می شوند, لحن خود را عادی نگه دارید. اگر بخشی از بحث هستید,آرام به صحبتتان ادامه دهید.
۳. لحن خود را تغییر ندهید:
اگر وقتی ناراحت هستید سرخ می شوید, آن را با خجالت یکی نکنید. بگذارید همینگونه بماند و بگویید:” من همیشه زود سرخ می شوم.
۴. از برچسب زدن اجتناب کنید:
خود را خجالتی نشان ندهید.بگذارید به عنوان فردی منحصر به فرد تعریف شوید نه با یک ویژگی بد.
۵. نقاط قوت خود را بشناسید:
لیستی از تمام ویژگی های مثبت خود تهیه کنید – از یک دوست یا عضو خانواده تان بخواهید که به شما کمک کنند.بگذارید به شما یادآوری کند که چقدر ویژگی خوب و مثبت دارید.
۶. روابط خود را با دقت انتخاب کنید:
افراد خجالتی تمایل به دوستی کم تر اما عمیق تر دارند, به این معنی که انتخاب دوست یا شریک, برایشان مهم تر است.زمانتان را به افراد زندگیتان بدهید که پاسخگو, گرم و دلگرم کننده هستند.
۷. مراقب باشید:
بیشتر ما برای خودمان سخت ترین هستیم, بنابراین عادت به مشاهده و نظرات بر دیگران را داریم. پیش از این هم درنمناکگفتیم که ممکن است متوجه شوید که دیگران از علائم ناامنی خودشان رنج می برند و تنها نیستید.
۸. تصورات خودتان را فریاد بزنید:
افراد خجالتی گاهی این احساس را دارند که توسط بقیه مورد قبول نیستند و رد می شوند، حتی وقتی واقعا اینگونه نیست.افراد ممکن است حتی خیلی بیشتر از چیزی که خودتان برای خودتان ارزش قائلید به شما اعتبار دهند.
۹. به ترس هایتان زل بزنید:
گاهی اوقات وقتی وحشت زده اید, بهترین کاری که باید بکنید این است که با آن مواجه شوید.اگر میترسید, به آن خیره شوید و تکیه دهید.
اثرات خجالت :
خجالت می تواند نابود کننده ی زندگی ها باشد ، می تواند در راه پیشرفت مانعی جدی بوجود آورد ، ذهن را از رشد باز دارد ، موجب یک نوع سرکوب ذهنی می شود. چه بسیارند کسانی که به رغم توانایی شان در صعود به جایگاههای رفیع زندگی تمام کوشش ها شان به واسطه خجالت مانده است.
۱- دشواری حرف زدن:
مردم خجول معمولاً از دشواری یا دردناک بودن تنفسی شکایت دارند. و این به این دلیل انقباض سینه است که در نتیجه کلمات ضعیف و لرزان و پر افت و خیز اداء می شود تارهای صوتی کشیده می شوند و آهنگ صدا تغییر می کند.
۲- انقباض عضلات:
همه می دانیم که خجولان معمولاً در جمع دست و پا چلفتی هستند، دست و پاهایشان را گم می کنند ، به اسباب و اثاثیه می خورند، لیوان را روی سفره واژگون می کنند، بشقاب غذا از دستشان رها می شود و امثال آنها.
۳- گنگی هواس:
برخی از مردمان خجول چه می گویند؟
الف) این احساس را دارند که اشایی را که لمس می کنند دیگر ادراکی نسبت به آن ندارند.
ب) فکر میکنند که اگر کسی مرا بزند احساس نمیکنم.
ج) به جز آنچه از آنها می هراسم ، دیگر نه چیزی می بینم و نه میشنوم.
خجالت ذاتی ندرتاً بخشی از صاحبان خلق و خو را تشکیل می دهند:
۱- بداخلاق
۲- بلغمی مزاج
۳- دموی مزاج
۴- بی تفاوت (بی عاطفه)
۵- غیر قابل توصیف (اغیر قابل طبقه بندی)
نتیجه گیری:
۱- اغلب ،مردمان خجول را افراد حساس و سخت وابسته تشکیل می دهند.
۲- با این همه، بسیاری از افراد خجول نه احساساتی اند و نه سخت وابسته.
اثرات جسمی خجالت :
ترس مهمترین عامل در خجالت است. گاهی ترس خیلی شدید نیست و فقط یک نوع دلواپسی ایجاد میکند.
یک زمان ترس آشکارتر شده و باعث انقباض در نای یا اطراف قلب میشود.
اشکال در سخن گفتن:
افراد کمرو به طور معمول از ناراحتی تنفسی رنج میبرند. این ناراحتی با انقباض قفسه سینه ایجاد میشود، در نتیجه کلمات بصورت ضعیف و بیمارگونه بهگوش میرسد.
خستگی:
یک شخص کمرو پس از هر بار احساس «ترس از حضور در جمع» دچار خستگی زیادی می شود که ناشی از حالت کلی انقباض عضلانی است.
کسل شدن:
حقیقت اینست که شخص کمرو غیر از چیزی که او را میترساند، از همه چیز غافل است. میزان دقت و هوشیاریش کم می شود. و قدرت ادراک حسی او نیز همپای آن کاهش مییابد. به همین دلیل یک ناطق کمرو آنچه را که درباره یک موضوع عنوان کرده است فراموش میکند.
اختلالهای عروقی:
انقباض و انبساط رگهای بدن باعث سرخی یا پریدگی رنگ چهره افراد کمرو می شود و این خود یکی از دلایل ناراحتی آنهاست.
راهکارهایی طلایی دیگر برای ازبین بردن کم رویی و خجالت :
۱. فهمیدن و شناخت ریشه کمرویی خودتان:
در مورد ریشه کمرویی خود فکر کنید ، کمرویی لزوما معادل درون گرا بودن یا خود را دوست نداشتن، نیست به این معنی است که به دلایلی اذیت میشوید و خجالت زده.
۲. تصویر کمرویی خودتان را بپذیرید:
یکی از اولین قدم ها برای غلبه بر کمروییتان این است که سعی کنید احساس خجالت خود را بپذیرید و با آن راحت باشید. هر چه بیشتر شما ناخودآگاه یا آگاهانه با آن مقاومت کنید، بزرگتر خواهد شد. اگر شما خجالتی هستید، آن را بپذیرید. یکی از راه های انجام این کار این است که با خودتان بگویید ‘بله من خجالتی هستم و این را قبول دارم.
۴. لیستی از موقعیت هایی را که موجب اضطراب شما می شود، تهیه کنید:
آنها را مرتب کنید تا اولین چیزهایی که باعث کمترین اضطراب شما می شوند، اول باشند و کسانی که بیشترین اضطراب را به شما وارد می کنند، آخرین باشند.هنگامی که همه چیز را در شرایط خاص قرار می دهید، به نظر می رسد این کاری است که می توانید با آن کنار بیایید و حتی با موفقیت.
۵. لیستی که تهیه کرده اید را تسخیر کنید:
هنگامی که شما یک لیست از ۱۰-۱۵ وضعیت استرس زا را کامل کردید، شروع کنید تا روی تک تک آنها کار کنید. چندین مورد موقعیت “ساده تر” به شما کمک می کند اعتماد به نفس خود را بالا ببرید تا بتوانید در لیست خود به شرایط سخت تر ادامه دهید.
چند ویژگی شخصیتی در بروز خجالت نقش دارد :
خودآگاهی
افکار منفی درباره خود
عزت نفس پایین
ترس از قضاوت و طرد شدن
علت خجالتی بودن درکودکان و نوجوانان چیست ؟
کودکان:
خودآگاهی بیش از حد، ارزیابی منفی خود و داشتن افکار منفی راجع به خود از ویژگیهای افراد خجالتی است. همه این ویژگیها به تعریف فرد از خودش برمیگردد. بنابراین هر فرد باید دلایل خجالت را در درون خودش جستجو کند.
نوجوانان:
در بسیاری از موارد ممکن است خجالت در نوجوانی تشدید شود. چون نوجوانان باید شرایط جدیدی اعم از رفتن به مدرسه، دوستی و بلوغ را پشت سر بگذارند. در این سن نوجوان ترسهای مختلفی را تجربه میکند. ترس از دست دادن آبرو، طرد شدن یا رسوا شدن از جمله این ترسها هستند. والدین میتوانند نوجوانان را تشویق کنند تا درصورت نادرست بودن این ترسها راهی برای غلبه بر آن پیدا کنند. سپس در تقویت این رفتار و مهارتها به آنها کمک کنند.
فرق بین خجالتی بودن و درونگرایی چیست؟
خجالتی بودن بادرون گرایی فرق دارد.افراد درون گرا از اینکه تنها باشند و با خودشان وقت بگذرانند انرژی میگیرند. افراد خجالتی اغلب تمایل دارند که با دیگران ارتباط برقرار کنند اما نمیدانند چگونه این کار را انجام دهند.
چگونه میتوانم به فرزندم کمک کنم تا اجتماعیتر شود؟
والدین میتوانند بدون فشار وارد کردن به کودک برای عوض کردن شخصیت او، مهارت دوستیابی را در او تقویت کنند. مثلا میتوانند از علایق کودک استقبال کرده و او را به انجام آن کارها تشویق کنند. زیرا هنگام انجام فعالیتهای مشترک میتوان دوستان جدیدی هم پیدا کرد.همچنین آموزش مهارتهای ساده اجتماعی نظیر برقراری تماس چشمی، لبخند زدن، واضح صحبت کردن و پرسیدن سوالهایی که با “چه” و “چطور” آغاز میشود، میتواند برای کودک مفید باشد.