نیروی عادات ما

قدرت عادت

عادت چیست؟

 عادت چیست؟ و چگونه ایجاد می شود؟ ما انسان‌ها یادگیرنده‌های خوبی هستیم. ما رفتارهای خوب و مطلوب را برای داشتن زندگی راحت، خوب می‌ آموزیم، خبر بد این است که رفتارها و کارهای بد و نامطلوب را هم به‌صورت ناخواسته می آموزیم. اگر رفتاری را صورت ناخودآگاه و غیر ارادی انجام می‌دهیم این رفتار برای شما به‌صورت عادت شده است. می‌توان عادت را این‌گونه تعریف کرد: رفتار، گفتار و یا کاری را که انسان به طور غیر ارادی و ناخودآگاه و با مهارت بسیاری انجام می‌دهد عادت گفته می شود.مثل عادت جویدن ناخن

دقت شود که نباید همه‌ ی عادت‌ها را عادت‌ های نامطلوب انگاشت. اگر قرار باشد که ما چیزی به نام عادت نداشته باشیم زندگی‌مان با سختی‌های زیادی همراه خواهد شد.

عادات خوب  و عادات بد:

هر عادتی که به ما سود برساند یا در راستای هدف ما باشد : عادت خوب

هر عادتی که به ما ضرر برساند یا در تضاد هدف ما باشد : عادت بد

عادت

آیا آماده اید کشف کنیم چطور عادت های کوچک تر منجر به نتایج بزرگ تر می شوند؟پس بیایید شروع کنیم.

بیایید اولین ریز عادت خود را شروع کنیم.

هرروز حداقل دو صفحه کتاب بخوانیم تا آن را تمام کنیم،گاهی اوقات اینقدر همان دوصفحه کتاب خواندن برای ما اشتیاق ایجاد می کند که ما ناخودآگاه چند صفحه کتاب می خوانیم بدون اینکه متوجه گذر زمان بشویم.و قطعا برای ما پیش خواهد آمد که در روزهای اول مطالعه کردن یا وقت نمیکنیم یا براثر اهمال کاری دوصفحه را نمی خوانیم ،بیایم خودمان را مجاب کنیم تا اگر روزی نتوانستیم دو صفحه کتاب بخوانیم حداقل دو خط را حتما بخوانیم،وقتی ما دو خط را بخوانیم نا خودآگاه وسوسه می شویم تا ادامه دهیم و در نهایت میبینیم چندین سطر یک کتاب را پشت سر هم خوانده ایم.

چگونه عادت‌های‌تان هویت شما را شکل می‏دهد (و برعکس)؟

چرا عادت‌های بد این‏قدر آسان تکرار می‏شوند و عادت‌های خوب این‏قدر دشوار شکل می‏ گیرند؟

تغییر عادت به دو دلیل دشوار است:

۱. ما در انتخاب چیزی که باید تغییرش دهیم، اشتباه می‏ کنیم .

۲. به شیوۀ نادرستی سعی می‏کنیم که عادت‌های‌مان را تغییر دهیم.

تغییر در سه سطح رخ می‏دهد: تغییر در پیامد، تغییر در روند و تغییر در هویت.

تغییر پیامدها: این سطح به تغییر نتایج رفتار ما مربوط است: کم‌شدن وزن، انتشار یک کتاب و برنده‌شدن در یک مسابقه. بیشتر اهدافی که تعیین می ‏کنید به این سطح از تغییر مربوط‏ اند.

تغییر روند: این لایه به تغییر عادت‏ و سیستم مربوط است: اجرای روالی جدید در باشگاه ورزشی، مرتب‌کردن میز کار به‏مین منظور بهبود روند کار، پرورش‏ تمرینی در ذهن‏‌ورزی‏. اغلب عادت‌هایی که شکل می ‏دهید به این سطح مربوط اند.

تغییر هویت: این سطح به تغییر باورها مربوط است: جهان‏‌بینی، خود‏پنداره و داوری‏ ما دربارۀ خود و دیگران. بیشتر باورها، فرض‏ ها و سوگیری‏ هایی که داریم به این سطح مربوط اند.

پیامد آن چیزی است که به دست می‏ آورید. روند به اقداماتی که انجام می‏دهید و هویت به باورهایتان مربوط است.

موثرترین راه تغییر عادت‌ها:

این است که نه بر آنچه می‏خواهید به دست آورید؛ بلکه بر کسی که آرزو دارید بشوید، تمرکز کنید. هویت شما از عادت‌های‌تان سر برمی ‏آورد. هر کنشی، رأیی به کسی است که دوست دارید بشوید.

تبدیل‌شدن به بهترین شکل از «خود»تان مستلزم آن است که دائماً باورهایتان را اصلاح کنید و هویتتان‌ را ارتقا و گسترش بدهید.

دلیل واقعی اینکه عادت‌ها اهمیت دارند این نیست که نتایج بهتری را نصیب‌تان می‏کنند؛ بلکه آن است که عادت‌ها می‏توانند باورهای‌تان را دربارۀ خودتان تغییر دهند.

در نهایت عادت‌ها اهمیت دارند؛ چون کمک ‌تان می‏کنند به کسی که دلتان می‏خواهد، مبدل شوید. عادت، کانالی است که از طریق آن ژرف‏ترین باورهایی را تقویت می‏کنید که دربارۀ خودتان دارید. شما، به معنای تمام کلمه، به عادت‌های خود تبدیل می‏شوید.

عادت، رفتاری است که آن‏قدر تکرار شده تا به‏ صورت خودکار درآمده است. هدف نهایی از ایجاد عادت، حل مشکلات زندگی با صرف کمترین تلاش و انرژی ممکن است.

عادت، شمشیری دولبه است. به همان سادگی که عادت‌های خوب شما را می‌سازند، عادت‌های بد می‏توانند شما را از پا درآورند. به همین خاطر است که دانستن جزئیات (شکل‏ گیری عادت) امری حیاتی است. لازم است که از طرزکار عادت‏ها آگاه شوید و بدانید که چطور آن‏ها را به خواست خود طراحی کنید تا بتوانید از لبۀ خطرناک این شمشیر در امان بمانید.

چقدر طول می‏کشد تا عادت جدیدی شکل بگیرد؟

شکل‏‌گیری عادت فرایندی است که طی آن یک رفتار، از طریق تکرار، به‏ تدریج به شکل خودکار در می‌‏آید. هرچقدر فعالیتی را بیشتر تکرار کنید، ساختار مغزتان برای کارآمدشدن در آن فعالیت، بیشتر دگرگون می ‏شود.

انسان‌ ها در تغییر عادت‌ های خود ناتوان هستند !
این جمله‌ای است که برای قرن‌ ها روی آن بحث شده است و این طرز فکر تا حد زیادی بدین خاطر است که ما دوست داریم تا مخلوق عادت‌ های خود باشیم و بمانیم… میدانید چرا؟ چون فکر کردن کار سختی است.

خیلی‏ ها گمان می‏کنند که کمبود انگیزه دارند، حال آنکه در واقع، کمبود شفافیت دارند. زمان و مکان اقدام ‏کردن، همیشه شفاف نیست. برخی افراد، برای اصلاح ‏کردن خودشان در تمام عمر منتظر زمان مناسب هستند.

وقتی زمان و مکان را تعیین کرده باشید، مجبور نیستید که منتظر رسیدن الهام به قلب‏تان بمانید! امروز مقاله‏ ای بنویسم یا نه؟ صبح تمرین مراقبه کنم یا ظهر؟ وقتی لحظۀ عمل فرا می‏رسد، نیازی به تصمیم‏ گرفتن نیست. کافی است برنامۀ ازپیش ‏تعیین‏ شدۀ خود را دنبال کنید.

وقتی عادت به‏ شکل روتین در می‌‏آید، از میزان جذابیت و رضایت‏‌بخشی‌‏اش کاسته می‏شود؛ در نتیجه فرد دچار بی‏ انگیزگی و ملالت می‏ شود. به‏ هنگام داشتن انگیزه، هرکسی می‏تواند سخت‏‌کوشی کند. مرد میدان کسی است که در نبودِ هیجان و انگیزش کارش را ادامه دهد.

چگونه محیط‏تان را برای رسیدن به موفقیت طراحی کنید:

همۀ عادت‏ها با یک محرک آغاز می‏ شوند و ما بیشتر به محرک‏ هایی توجه می‏ کنیم که به چشم می ‏آیند. در زیر چند شیوه برای بازطراحی محیط و آشکارترشدن محرک‏ های عادت ‏های دلخواه‏تان دیده می ‏شود:

  • اگر می‏خواهید هرشب یادتان بماند که دارو بخورید، شیشۀ قرص‏تان را درست کنار شیر آب روی پیشخوان دست‏شویی بگذارید.
  • اگر می‏خواهید بیشتر گیتار تمرین کنید، گیتارتان را وسط اتاق نشیمن بگذارید.
  • اگر می‏خواهید یادتان بماند که تشکرنامه‏ های بیشتری بفرستید، انبوهی از لوازم‏‌التحریر را روی میزتان بگذارید.
  • اگر می‏خواهید بیشتر آب بنوشید، هرروز صبح چند بطری آب پر کنید و در جاهای پررفت‌‏وآمد خانه‏ بگذارید.

اگر می‏خواهید عادت بخصوصی بخش بزرگی از زندگی‏تان بشود، محرک را بخش بزرگی از محیط پیرامون‏تان قرار دهید. 

چارلز دوئیکگ، نویسنده معروف Power of Habit می‌گوید :

آنچه ما از مطالعات آزمایشگاهی به دست آورده‌ایم این است که هیچگاه برای ترک عادت‌های بد دیر نیست.

عادت امری قابل انعطاف پذیر در زندگی ماست پس امکان عوض شدن آنها وجود دارد؛ اما بهترین راه برای تغییر یک عادت این است که ساختار آن عادت را بشناسیم، دلایل تغییر آن را به طور کامل روشن کنیم و چیزهایی که می‌توانیم از این تغییر به دست بیاوریم را بدانیم تا بتوان تازه به شروع تغییر یک عادت بد فکر کرد.

عادت ها سلسله رفتارهایی را شامل می شوند که به ما کمک کنند تا کمتر بیندیشیم و فعالیت های روزانه مان را سریعا انجام دهیم…

تصمیم قاطعانه ای برای ترک عادت بگیرید:

تا خود فرد نخواهد هیچ وقت تغییر و تحول رخ نخواهد داد. اگر از عادت رفتاریتان خسته شده اید و تاب تحمل آن را ندارید، آستین همتتان را بالا ببرید و تصمیمی راسخ، بر ترک همیشگی آن بگیرید. بی تردید اهمیت این مولفه کمتر از خود آگاهی نیست. باید بدانید تا شما نخواهید نمی شود که نمی شود پس از همین لحظه اقدام کنید برای حداقل ترک یک عادت بدی که دارید .مثلا عادت دارید شبها دیر می خوابید.سعی کنید از امشب حداقل نیم ساعت زودتر بخوابید و بعد از چند روز تایم را بیشتر کنید.

در عمل واقعاً اهمیت ندارد که چقدر طول می‏کشد تا عادتی به‏‌صورت خودکار درآید. مهم این است کارهایی را انجام دهید که برای پیشرفت لازم است. اینکه عملی کاملاً خودکار شده یا نه در درﺟﮥ کمتری از اهمیت قرار دارد. برای ایجاد عادت باید تکرارش کنید که مؤثرترین راه برای عملی ‏ساختن، تمرین و ممارست است.

برای خود آگاهی از تکنیک” توقف ” مدد بگیرید:

وقتی رانندگی می کنید ، در برابر تابلوها و چراغ های ایست ، توقف می کنید ، توجه به این علامت ها باعث خواهد شد که شما به آسانی و سلامت به مقصد برسید. حال از شما می خواهیم این رفتار را در طول روز چند بار ،آن هم به مدت چند دقیقه ،انجام دهید. چند دقیقه بایستید و ببینید چه می کنید؟به آن چه فکر می کنید و یا انجام می دهید بنگرید و خود را محاسبه کنید. هر چند این کار عجیب به نظر می رسد که ما فقط در یک توقف کوتاه ،می توانیم به آن چه انجام می دهیم، بیندیشیم و به سوال های خود پاسخ دهیم.

در درون هر یک از ما مرکزی وجود دارد که می داند چه چیز برایمان خوب است و چه چیز بد. گماشتن یک نگهبان خودی برای مراقبت از اعمال و رفتارهایمان ،باعث خواهد شد نیک و بد کارها نمایان شود و پایان کارها نیکو شود.

ولی بهتر است بدانید که اغلب در همین فرصت های کوتاه است که می توان راه بهبود فکر یا اندیشه ای را که در آن لحظه درگیرش هستیم، بیابیم. همین اندک توقف و تأمل به ما کمک خواهد کرد تا به سر انجام کارها بیندیشیم و این چیزی نیست جز مراقبت و نظارت بر اعمال خود.

همچنین ما را آماده می سازد تا به اصلاح نقایص پرداخته و فکر و اندیشه مان را به کار گرفته و نتیجه بهتری را بدست آوریم.

روان شناسان می گویند: عادت ها سلسله رفتارهایی را شامل می شوند که به ما کمک کنند تا کمتر بیندیشیم و فعالیت های روزانه مان را سریعا انجام دهیم و فرصت های زمانی بیشتری را در اختیار داشته باشیم . اما از دگر سو آنان معتقدند که عادت ،فعالیت تکرار شوند ه ای است که وابسته به هیچ منطقی نیست.

راهنمای کوتاه برای ترک عادات بد;

بسیاری از ما عادات بدی داریم که می‌خواهیم ترک ‌شان کنیم: سیگار کشیدن، شیرینی جات، خرید، جویدن ناخن ، چک کردن افراطی تلفن یا رسانه‌های اجتماعی،دیربیدار شدن از خواب یا تا دیر وقت بیدار ماندن و.. .

مشکل این جاست که ما فکر می‌کنیم اراده نداریم چراکه در گذشته، وقتی سعی کرده‌ایم چیزی را ترک کنیم، با شکست های پی در پی مواجه شده‌ایم. فکر نمی‌کنیم که می‌توانیم ترک کنیم. پس حتی امتحان هم نمی‌کنیم. یا اگر امتحان کنیم، یک راه خروجی برای خودمان باقی می‌گذاریم و خودمان را کاملاً به آن متعهد نمی‌کنیم. اجازه دهید چیزی به شما بگویم: برای ترک عادات بد، هر آنچه را که به دست آورده‌اید باید صرف کنید. این کار دشواری است اما شدنی است  اگر تمام خود را صرف آن کنید. اگر در تغییر عادات، خوب نیستید، من حقیقتاً پیشنهاد می‌کنم از اینجا شروع کنید و تنها بر خلق یک عادت خوب و جدید تمرکز کنید. اما اگر آماده‌اید که بالاخره، چیزی را ترک کنید، من در اینجا، راهنمایی کوتاهی را برای انجام آن، در اختیار شما می‌گذارم.

ده گام برای ترک عادات:

۱. انگیزه ی بزرگی داشته باشید:


در حقیقت، نیازی نیست هر یک از این مراحل را برای ترک عادات پشت سر بگذارید اما هر چه تعداد بیشتری را به سرانجام برسانید، شانستان را بالاتر خواهید برد. من همهٔ آن‌ها را توصیه می‌کنم البته اگر شما بتوانید همهٔ مراحل را انجام دهید.

خیلی از اوقات، افراد کارهایی را ترک می‌کنند چون به نظر خوب می‌آید: «ترک کردن کافئین خوب است». اما این انگیزهٔ ضعیفی است. آنچه که شما واقعاً می‌خواهید، انگیزه‌ای قوی است: من سیگار را ترک کردم چون می‌دانستم دارد من را می‌کشد و می‌دانستم اگر من سیگار را ترک نکنم، کودکانم در بزرگسالی، سیگاری خواهند شد. دلیل خود را بدانید و در مراحلی که برای ترک پشت سر می‌گذارید،یااگر نمیتوانید به راحتی عصبانیت خود را کنترل کنید،سعی کنید عصبانیت خود را کنترل کنید وعادت خوش اخلاقی را در خود پرورش دهید چون همین بد اخلاقی و عدم کنترل عصبانیت تأثیر منفی در روحیه فرزندان می گذارد. با این دلایل ارتباط برقرار کنید. آن را بالای سندی با عنوان «برنامهٔ ترک» یادداشت کنید.

۲. تعهد زیادی داشته باشید:

حالا که انگیزهٔ خود را می‌شناسید، کاملاً به آن متعهد باشید. یکی از اشتباهات رایج، گفتن این جمله است که «من همین امروز، این کار را می‌کنم»، اما بعد، وقتی فشار زیادی به شما می‌آید، خودتان را خلاص می‌کنید. به جای این، دربارهٔ برنامه ‌تان با همه صحبت کنید. از آن‌ها کمک بخواهید. به روزرسانی‌های منظمی را به آن‌ها گزارش دهید و پاسخگو باشید. کسی را داشته باشید که از شما حمایت کند و در مواقع نیاز به کمک، با او تماس بگیرید. از افراد بخواهید نگذارند خودتان را از این برنامه رها کنید. تعهد کامل داشته باشید.البته این نکته را باید در نظر داشت که از چه فردی کمک می خواهیم؟آیا این شخص همسو با افکار ما می باشد یا خیر،به ما انگیزه می دهد یا با حرفهایش باعث می شودانگیزه خودمان را برای ترک عادت از دست بدهیم.

۳. از عوامل عادت‌هایتان آگاهی داشته باشید:

کدام رویدادها عامل عادات بد شما هستند؟

عادت به خودی خود اتفاق نمی‌افتد بلکه چیزی دیگر عامل آن است: شما وقتی سیگار می‌کشید که دیگران می‌کشند یا وقتی خرید می‌کنید که تحت فشار باشید یا وقتی رسانه‌های اجتماعی را چک می‌کنید که نیاز به پر کردن فضای روزتان را احساس می‌کنید. چند روزی مراقب خودتان باشید تا متوجه شوید چه عواملی سبب عادت‌هایتان شده‌اند، فهرستی از این عوامل دربارهٔ «برنامهٔ ترک» آماده کنید و سپس، آگاهی‌تان از زمان رخداد این عوامل را بالا ببرید.

۴. آگاه باشید عادات شما کدام نیازها را بر آورده می‌کنند:

ما به یک دلیل، عادت‌های بد داریم – این عادت‌ها نوعی از نیازهای ما را برآورده می‌کنند. برای هر عاملی که یادداشت کرده‌اید، نگاهی به نیازی که در آن مورد، شاید با آن عادت، برآورده شود، بیندازید. این عادت شاید در مقابله با استرس، به شما کمک می‌کند. برای برخی از عوامل دیگر، شاید به شما برای اجتماعی شدن یا مقابله با اندوه، کسالت، تنهایی، احساس بد دربارهٔ خودتان، بیماری، برخورد با یک بحران، نیاز به استراحت، درمان یا آرامش کمک کند. این نیازها را روی «برنامهٔ ترک» یادداشت کنید و به راه‌های احتمالی دیگر برای مقابله با آن‌ها فکر کنید.مثلا اگرسالها برنا مه ریزی کردید صبح نرمش کنید اما هیچ گاه این اتفاق نیفتاد،می توانید صبح فقط با یک حرکت ورزشی این عادت را در خود ایجاد کنید،وسعی کنید هر روز یک حرکت ورزشی جدید اضافه کنید و می توانید هرروز تایم ورزش کردن خود را بیشتر کنید ،هر روز پنج دقیقه فعالیتهای ورزشی خود را افزایش دهید.همین اضافه کردن یک حرکت ورزشی در هر روز می تواند راه مقابله با تنبلی و انجام ندادن ورزش در هر روز باشد.

۵. یک عادت جایگزین برای هر عامل داشته باشید:

پس وقتی با عامل استرس مواجه هستید، چه کاری انجام می‌دهید؟ نمی‌توانید فقط عادت بد قدیمی‌تان را انجام ندهید – این موجب یک نیاز برآورده نشده می‌شود. موجب حفره‌ای می‌شود که اگر به طریقی، این نیاز را برآورده نکنید، با عادت بد قدیمی‌تان پرش خواهید کرد. پس وقتی دچار استرس می‌شوید یا وقتی کسی از شما عصبانی می‌شود و غیره، عادت خوبی برای انجام دادن داشته باشید. فهرستی از همهٔ این عوامل را روی «برنامهٔ ترک»، همراه با یک عادت جدید برای هر عامل (اگر دوست دارید، یک عادت خوب جدید که از عهدهٔ چند عامل برآید) تهیه کنید.

۶. مراقب امیال شدید باشید و مقاومت کنید:

وقتی عامل‌ها اتفاق می افتند، شما میل شدیدی به انجام عادات بد خواهید داشت. اگر بدون فکر کردن، طبق این امیال عمل کنید، خطرناک می‌شوند. یاد بگیرید وقتی اتفاق می‌افتند، آن‌ها را تشخیص دهید و فقط بنشینید و بالا رفتن و قوی‌تر شدن و سپس، افت آن‌ها را تماشا کنید. اگر واقعاً می‌خواهید طبق این امیال شدید عمل کنید، در برابر خودتان مقاومت کنید. مقداری آب بنوشید. از کسی کمک بخواهید( درگزینه دو به آن اشاره شده). پیاده‌روی کنید. از موقعیت خارج شوید. این میل شدید فقط اگر مقاومت کنید، دور خواهد شد.

۷. هر بار که این عامل اتفاق می‌افتد، عادت جدیدی را انجام دهید:

این امر تلاش هوشیارانهٔ زیادی می‌طلبد , از زمان رخداد این عوامل و از انجام عادت جدید به جای عادت خودکار قدیمی کاملاً آگاهی داشته باشید. اگر همه چیز را به هم زدید، خودتان را ببخشید اما اینجا باید دربارهٔ ثابت قدم بودن خودتان، هوشیاری زیادی داشته باشید تا عادت جدید به تدریج، خودکار شود. این یکی از دلایل دشواری شروع با عادات بد است – اگر عوامل چندگانه‌ای وجود داشته باشند که تصادفی در طول روز، اتفاق بیفتند، این بدان معناست که لازم است تمام روز، هفته‌ها یا حتی بیشتر، نسبت به تغییر عادتان هوشیار باشید.

۸. از تفکرتان آگاهی داشته باشید:

ما عادات بد را با تفکر توجیه می‌کنیم. شما مجبورید مراقب افکارتان باشید و تشخیص دهید چه وقت دارید برای انجام عادت بد گذشته‌ تان، بهانه می‌تراشید یا چه وقت احساس می‌کنید تغییر را رها کرده‌اید به جای اینکه به آن بچسبید. توجیهات خود را باور نکنید.

نود درصد از شکست ها متعلق به کسانی است که عادت به بهانه تراشی دارند.

۹. به تدریج ترک کنید:

تا همین اواخر، من یکی از طرفداران فلسفهٔ ترک یک‌ باره بودم (ترک یکباره یک عادت باعث می شود فقط چند روز یک عادت را انجام دهیم و خیلی زود خسته شویم و این کار را رها کنیم) اما اکنون معتقدم، می‌توانید عادات را تدریجاً ترک کنید. این بدان معناست که ۲۰ نخ سیگار را به ۱۵، سپس ده، سپس، ۵ و سپس صفر نخ برسانید. اگر این کار را در هر بار در یک هفته انجام دهید، خیلی دشوار به نظر نخواهد رسید و احتمالاً شانس بیشتری برای موفقیت خواهید داشت.یا اگر صبح دیر از خواب بیدار می شوید ،

میتوانید هر روز سعی کنید چند دقیقه زودتر بیدار شوید،یا از اعضای خانواده بخواهید شما را رأس ساعت ۷ بیدار کنند ،اگر بیدار نشدید برای خود تنبیه در نظر بگیرید ; مثلا به خودتان بگویید اگر من سر ساعت بیدار نشدم ،تا۳ ساعت حق استفاده از فضای مجازی را ندارم.و اگر شما به موقع بیدار شدید می توانید برای خود پاداش در نظر بگیرید.مثلا می توانید خود را به یک نوشیدنی دعوت کنید یارفتن به سینما برای دیدن یک فیلم خوب.

بدین ترتیب متعهد می شوید که حتما سر ساعت بیدار شوید،از شیوه تنبیه میتوان در بقیه موارد هم استفاده کرد.

آیا می توان عادت های بد را از بین برد؟

درست است که عادت های بد مانند آن گره های طناب قوی هستند اما با هوشیاری و استمرار روزانه می توان آن ها را از بین برد. انسان آنقدر عادتی است که حتی اگر بتواند برای مدتی از عادت های بد دور بماند باز هم به سمت آن ها کشیده می شود.

از آن جایی که عادت ها در طول سال ها شکل گرفته اند؛ با هوشیاری و عملکرد مثبت به مدت ۴ تا ۶ ماه می توان یک مورد بد را از بین برد. به نظر زمان زیادی است. اما اگر بتوانید از پس این زمان بر بیاید حتما می توانید عادت را برای همیشه پشت سرتان بگذارید.

برای این کار باید هر روز مقداری از عادت بد گذشته تان را کنار گذاشته و رفتار خوبی را جایگزین آن کنید. برای مثال اگر هر روز ساعت ۳ بعد از ظهر شکلات می خورید؛ از این به بعد در همان ساعت به جای شکلات از تنقلات سالم استفاده کنید. در این جا یک تصمیم درست هوشیارانه گرفته اید.

۱۰. از اشتباهات درس بگیرید:

همهٔ ما گاهی کار را خراب می‌کنیم – اگر خراب کردید، بخشنده باشید و اجازه ندهید یک اشتباه شما را از مسیر خارج کند. ببینید چه اتفاقی افتاده است، آن را بپذیرید و سعی کنید اشتباه را دوباره تکرار نکنید و دفعهٔ بعد، به برنامهٔ بهتری فکر کنید. این را روی برنامهٔ ترک خود بنویسید. این برنامه با بهبود دائمی شما، بهتر و بهتر خواهد شد. از این راه، اشتباهات به بهبود روش شما کمک می‌کنند.

بر آن نیستم که بگویم این روش آسانی است اما بسیاری از افراد شکست خورده‌اند چون ایده‌های بیان شده در اینجا را نادیده گرفته‌اند. شما یکی از آن‌ها نباشید. همهٔ تلاش خودتان را بکنید، انگیزه پیدا کنید، عادت‌تان را با عادتی بهتر برای هر عامل، جایگزین کنید.

در ادامه مقاله حدیثی ارزشمند از حضرت علی (علیه السلام) درباره عادت باشما دوستان عزیز به اشتراک می گذاریم.

امام على (علیه السلام) میفرمایند : 

«بِغَلَبَهِ العاداتِ الوُصولُ إلى أشرَفِ المَقاماتِ ».
« با چیره شدن بر عادتهاست که مى توان به بالاترین مقامات رسید» .

نظرسنجی از اطرافیان!


از اطرافیان خودتان بپرسید که «یک عادت بد» شما را به شما بگوید. بپرسید: «به نظر تو من کدام عادتم را ترک کنم تا به فرد بهتری تبدیل شوم؟» این سؤال را از چندین نفر بپرسید.

بعد از پذیرش یک عادت بد، وقت آن است که عادت‌های خوب را جایگزین عادت‌های بد کنیم. با این کار درمسیر جدیدی قرار می گیریم که ما را برای رسیدن به اهدافمان یاری می کند. و حتی باعث می شود دوستان ما نیز به دنبال ترک عادت های بد خود شوند و این اتفاق خوشایندیست که بصورت یک زنجیره ادامه پیدا خواهد کرد.


اما چطور؟


فرض کنید شما عادت دارید پیش از خوابیدن یا بلافاصله بعد از بیدار شدن، گوشی را چک کنید. در حقیقت «بیدار شدن» یا «خوابیدن» یک نقطه است که به یاد شما می‌اندازد آن عادت را انجام دهید. در این‌گونه مواقع وقتی به آن «نقطه» رسیدید، یک رفتار جایگزین انجام دهید. مثلاً هرگاه از خواب بیدار شدید، یک کتاب کنار دستتان باشد و آن را باز کنید. حتی در روزهای اول لازم نیست آن را بخوانید. فقط بازش کنید. یا پیش از خوابیدن، به جای موبایل کتاب در دست بگیرید.

در ادامه مقاله از کتاب ارزنده «ریز عادت ها ـاثر استفان گایز» مطالبی را به اشتراک میگذاریم.

مزیت پیروی از سیستم ریز عادت ها در نهایت شگفتی رسیدن به نتایج بزرگ است.اولین مزیت استفاده از ریز عادت ها در این است که شما پس از برآورده کردن تقاضای کوچکتان یک فرصت عالی به دست می آورید تا«تکرار پاداش» را انجام دهید.این امر به این دلیل است که ما پیش تر تمایل به انجام رفتارهای مثبت داشته ایم و با شروع کار از مقاومت درونی ما کاسته می شود.مزیت دوم ،روتین شدن وتکراری شدن کار است.حتی اگر از انجام تقاضای کوچکتان فراتر نروید،این رفتار مقدمه ای برای تبدیل شدن آن به عادت (ریز عادت) می شود.از آن به بعد،تکرار پاداش یا بسط عادت فزونی می گیرد.مزیت دیگر ریز عادت استمرار بخشیدن به موفقیت است.ممکن است یک بانک به حدی بزرگ باشد که ورشکسته نشود; اما یک ریز عادت به حدی کوچک است که شکست نمی خورد . به همین دلیل، ریز عادت ها احساس مخرب گناه یا بی کفایتی را که معمولا هنگام بروز شکست در ما پدیدار می شود،به همراه ندارند.این سیستم یکی از معدود سیستم هایی است که به یمن یک الگوی قدرتمند تشویق و اهدافی که همیشه قابل دستیابی هستند عملا موفقیت روزانه را تضمین می کند.ریز عادت ها باعث شدند احساس کنم توقف ناپذیر هستم; در حالی که پیش از استفاده از ریز عادت ها ، برای شروع کار احساس عجز می کردم.

در مجموع ،ریز عادت رفتار مثبت بی نهایت کوچکی است که شما هر روز خودتان را وادار به انجام آن می کنید.گام های کوچک همیشه نتیجه بخش هستند و عادت ها هم بر اثر تداوم شکل می گیرند،در نتیجه این دو کنار هم معنا می گیرند.

نتیجه گیری :

اگر در انجام ریز عادت ها دستیابی بیش از حد داشتید عالی است ; اما اگر چنین نشد چه ؟ هنوز هم عالی است، نه فقط اشکالی ندارد ، بلکه عالی است،ما تمام پیشرفت ها را جشن می گیریم، چرا که تغییر دادن مغز کار آسانی نیست ;اما پس از آن دوباره به نوعی آسان است که به این روش کارمان را ادامه دهیم. چگونه ؟ در مقایسه با کشمکش با اهداف بزرگ و هدر دادن اراده، این یک نوع سرگرمی با نتایج بهتر است.چون قبلا این تجربه را داشته ایم که می خواستیم به یکباره یکی از عادتهای بد را ترک کرده و یا یک عادت جدید برای خود ایجاد کنیم اما به خاطر اینکه یک دفعه تصمیم گرفتیم عادت بد را ترک کنیم بعد از چند روز دیگر اشتیاق نداریم و خسته می شویم و مجددا عادت خود را انجام می دهیم .مثلا شخصی تصمیم میگیرد صبح ورزش کند و این کار را انجام می دهد و ساعات طولانی را مشغول ورزش کردن می شود ،این کار باعث می شود این شخص خیلی زود خسته شود و ورزش کردن را ترک کند.اما اگر این شخص از همان روز اول زمان کوتاه تری در نظر می گرفت قطعا باعث می شد که ورزش را به صورت مداوم انجام دهد.

ریز عادت ها تنها یک سیستم نیستند که به شما یاد بدهند چگونه عادات سالم و جدیدی بسازید،این سیستم یک راهنمای خود کنترلی است .اکنون شما متوجه شدید مغزتان چگونه کار می کند،چرا انگیزه شکست می خورد و چطور می توانید نیروی اراده را در خودتان مدیریت کنید تا آن را استوار نگه دارید.از این تکنیک ها در هر شرایطی که می خواهید کاری انجام دهیداستفاده کنید.هر چه در انجام ریز عادت ها بیشتر تبحر پیدا کنید ، موفقیت های بیشتری در حوزه های مختلف زندگی عایدتان می شود.

برای تان موفقیت های بسیار کوچک ،دوباره و دوباره وباز هم دوباره آرزومندم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *